Persoonlijk

Mijn toch ietwat slechthorende grootvader tijdens het ontbijt: “Je liep om vijf uur vanochtend al te fluiten!”

Ik was toen negen jaar oud, zong toen al een paar jaar tijdens de jeugdmuziekdagen van de Lutherse Kerk in koren, deed bij de kerstfeesten mee met opvoeringen en zong tijdens de lange ritten in de auto mee met de liedjes. En ook toen floot ik meestal nieuwe liedjes.

Tijdens mijn studie in Delft volgde ik klassieke zanglessen bij Wilma Franchimon en Liselet van Gent, en speelde ik in bands als drummer. Geïnspireerd door Andrë Kamer begon ik met componeren en arrangeren op de computer. Koorzang deed ik bij Vocabaal en Den Haag.

In de negentiger jaren ontdekte ik de muziek als diepere taal: Oscar Peterson maakt met zijn pianospel mensen emotioneel tijdens North Sea Jazz en Anthony Flynn doet dit 15 keer als Pagliacci met de muziek van Leoncavallo, tijdens de tournee met circustent, die het Utrechts Studenten Concert in 1998 organiseerde.

In Utrecht zong ik bij de Utrechtse Studenten Cantorij, Trajecti Voces en andere koren. Zangles had ik bij Karin Brunt en René Veen. Ik volgde de Kurt Thomas cursus voor koordirectie. Vanaf 2002 improviseer ik op piano. Het geeft me meer vrijheid in compositie. Compositieles volgde ik bij Joost Kleppe.

Rond 2008 besloot ik me met zingen meer op het solowerk te richten en zangles te volgen bij Evert Jan Nagtegaal. Daarna volgden ook lessen bij Grietje Oudenampsen, Hannie Slingerland, Johanette Zomer, Marjolein Koetsier en Esther Burgstra. Momenteel volg ik lessen bij Kitty de Geus.

Regelmatig componeer ik in opdracht en sta ik op de planken als tenor solist en als zanger van kleinere ensembles.

Diepere taal

Pasfoto KleinHet maken van geluid is veel ouder dan het spreken van woorden. Dat muziek ook zonder gesproken woord mensen diep raakt en meevoert, laat zien hoe diep onze taal gaat onder het dunne laagje van het gesproken woord.

Mijn stemming wordt makkelijk muziek. In bestaande muziek zoek ik het gevoel. Dan speel ik het op piano, dan fluit ik het op een station of ik zing het stuk in de huiskamer. De ene keer geniet ik van de diepte van klassiek en de andere keer gaat de Jazz met me op de loop.

Muziek kleurt mijn leven.

Kris van der Meijmobiel nummer
Utrecht